Stránka se načítá...

Lynchův miliardový mírový plán

22. října 2003 - Režisér David Lynch chce dát šanci míru - k tomu má dopomoci 1 miliarda dolarů, jež by měla přispět k vybudování sítě "paláců míru" po celém světě.

Lynch, který je následovníkem Maharishi Mahesh Yogiho Transcendentálního meditativního hnutí již 30 let, sdělil PAGE SIX, že jeho vousatý guru plánuje vybudovat meditační meky v 3000 největších zemí světa, včetně Indie, kde by tyto základny měly pojmout až 40000 následovníků.

"Učí cestu duchovní podstaty a dosáhnutí osvícení," říká Lynch, který započíná svou mírovou cestu v pátek ráno s tiskovou konferencí v hotelu The Plaza.

"Tento překrásný oceán blažení a uvědomění je dostupný každému člověku tím, že objeví svou vnitřní podstatu, která je velmi mírumilovná a harmonická a může být oživena skupinovým procesem. Tato skupina vytváří ve svém kruhu klid. Naplňuje jím atmosféru. Vše je to o navození klidu a míru. Právě teď se chystáme dostat ho zpět na svět. Mír je reálná věc."

Zatímco Lynchův svérázný podnik by mohl vypadat, že vzbudí posměch cynických obyvatel New Yorku, režisér, stojící za takovými snímky jako Eraserhead (Mazací hlava), Blue Velvet (Modrý samet) a nejnovějším filmem Mulholland Drive, zůstává hluboce věrný svému záměru. "Udělám pro to vše," slibuje Lynch. "Je hodně důležité aby na zemi byl mír a klid."

Pln nadějí nám říká, že dopomohl mnoha svým přátelům a spolupracovníkům k této meditační technice.

"Každý v mé 'kanceláři' ji provádí," říká Lynch. "Představil jsem ji také lidem, kteří pracovali na mých filmech. Jména žádná říkat nebudu."

Jistě, v červnu, Lynch, herečka z filmu Wild at Heart Laura Dern a Laura Haring z Mulholland Drive, stejně tak jako Heather Graham, se zavázali 4 miliony dolarů na podporu takového centra v Los Angeles, kde by mohli meditátoři provádět "yogické vzlety" dvakrát denně, skupinové cvičení by tak mělo posílat pozitivní vibrace do okolního světa a snižovat tak stres a zločinnost.

Jako uvedení se v pátek připojí k Lynchovi v hotelu Plaza k tiskové konferenci choreograf Robert La Fosse, fyzik John Hagelin, aktivista tohoto směru Robert Brown a sám Maharishi, živě přes satelit z Nizozemí.

Pozn. překl.: Následovníkem této meditační techniky, která má při skupinovém praktikování pozitivně ovlivňovat i okolní svět byl též známý "beatle" George Harrison. (Samozřejmě ne jen "okolní svět", je to komplexní cvičení.) (Marek)

Pozn. překl. (dodatek): Pokud si chcete něco přečíst o Maharishim apod. stačí vpravit toto jméno do vyhledávače. Mně napoprvé "vypadly" např. tyto 3 stránky:
Maharishi a "the Beatles"
Transcendentální meditace
TRANSCENDENTÁLNÍ MEDITACE
Těžko z těchto článků vyvozovat nějaké závěry, každý asi musí poznat sám co jeho jest. Tudíž kdo se chce dozvědět víc, nechť si najde další zdroje.
Samotný Maharishi se usídlil na této adrese: www.mou.org. Viz též odkaz na úvodní stránce Lynchova webu.
(Marek)

Pozn. překl.: Předpokládám, že 1 billion znamená narozdíl od nás v americe opravdu miliardu... (Marek)

převzato z NewYork Post
původní článek je zde
přeložil Marek

Úvod
Novinky
David Lynch
Celovečerní filmy
Krátké filmy
Seriály
Hudba
Knihy
DVD
Ostatní tvorba
Rozhovory
Odkazy
 
Ankety
Guest Book
 
autor webu
Logo
http://lynch.euweb.cz/