Stránka se načítá...

Boxing Helena

<  


Helena v krabici

Půvabná Sherilyn Fenn se v cizím děsivém snu stane obětí vlastní krásy.

Režijní debut tehdy ctyřiadvacetileté Jennifer Chambers Lynchové je v současné produkci spíš ojedinělý a potěší především náročnější diváky, kteří si nelibují v povrchnosti a podbízivosti. Jde totiž o snímek, jenž se v několika dějových a časových rovinách vyjadřuje bohatou výtvarnou ohrazností, sugestivní hudbou i funkčními symboly a jeho sdělení nepostrádají hloubku, přestože se leckdy vzájemně prostupují. Vše je ale zpracováno s téměř aristotelskou důsledností, a snad také proto je příběh stále srozumitelný.

Mladý, mimořádně nadaný chirurg Nick Cawanaugh po matčině smrti zdědí dům, kde ne právě šťastně vyrůstal, a rozhodne se v něm znovu žít. Jako první si tam pozve přítelkyni Anne, a nebýt zlých vzpomínek, jež v něm návrat domů vyvolává, mohli by spolu začít vést poklidný a průměrný život. Do Nickova podivně dekadentního, uzavřeného světa však stále vstupuje jeho bývalá milenka Helena, a kdykoli se setkají, on ztrácí soudnost a zdravý rozum...

Tolik filmová předehra, po níž následuje psychoanalytický rozbor Nickovy osobnosti a jeho morbidního vztahu k Heleně. Vyzrazení čehokoli dalšího by připravilo diváky o jedinečně šokující účinek dějových zvratů a silné napětí, které zlomové scény provází. Znát obsah Heleny v krabici předem totiž znamená neprožít si osudy obou hrdinů docela, a tím se zbavit možnosti vlastního vysvětlení.

Jennifer Chambers Lynchová se od svého otce, režiséra Davida Lynche, poctivě naučila všemu, co umí on, a prokazuje nikoli zanedbatelný talent a tvůrčí osobitost. Ženská senzitivita a značně feministické chápání světa jsou v jejím snímku zřetelně patrné, nikoli vsak prvoplánové. Proto film zustává především důslednou studií psychiky u sexuality muže trpícího oidipovským komplexem, díky němuž dokáže milovat jen zvráceným způsobem, téměř v ničem nepodobným normální lásce. Zatímco postava Heleny je psychologicky daná, neměnná a jasná, Nick je virtuózní variace na freudovské téma. Pohybuje se převážné v říši snů - ta zde vyznívá překvapivě realisticky a její propojení se skutečností je nenásilné, jakoby samozřejmé. Právě jemným spojováním zdánlivě neslučitelného proniká Lynchová do tajemství a složitostí mužského nitra. Vlastnosti, které tam skryté nachází, napovídají, že se ve svých výchozích předpokladech příliš nemýlila.

Petr Sládek

BOXING HELENA
USA 1992. 107 min. Scénář a režie: Jennifer Chambers Lynchová. Kamera: Frank Byers. Hudba: Graeme Revell. Hrají: Julian Sands (dr. Nick Cawanaugh), Sherilyn Fennová (Helena), Bill Paxton (Ray O'Mailey). Art Garfunkel (dr. Lawrwence Augustine), Betsy Clarková (Anne Carreltová), Kurtwood Smith (dr. Alan Harrison)

převzato z Video Revue





Boxing Helena
Úvod
Novinky
David Lynch
Celovečerní filmy
Krátké filmy
Seriály
Hudba
Knihy
DVD
Ostatní tvorba
Rozhovory
Odkazy
 
Ankety
Guest Book
 
autor webu
Logo
http://lynch.euweb.cz/