Stránka se načítá...

Blue Velvet - články

<  

- Úvodní článek






 

Úvodní článek

Vrcholné dílo postmoderní kinematografie a jeden z nejlepších snímků 80. let, který bezesporu snese přívlastek "kultovní", natočil známý David Lynch tak trochu jako thriller, milostný příběh, psychoanalytickou studii či pohádku.

Všechny tyto podoby jsou v jeho opusu obsaženy a je pouze na divákovi, kterou z nich si vybere jako tu určující. Modrý samet je dnes považován za jedno z nejpříznačnějších děl filmového postmodernismu. Příběh mladíka Jeffreyho Beaumonta, který se na vlastní pěst rozhodne vypátrat tajemství jednoho zločinu, je vystavěn na archetypálních psychologických motivech a tradičních vypravěčských schématech a symbolech. Nepřeberné množství interpretací příběhu i jeho jednotlivých sekvencí učinilo z filmu jedno z nejpopulárnějších filmových děl 80. let. Mnozí kritici jej považují za vůbec nejlepší Lynchův film.

Osobitá surrealistická poetika Davida Lynche útočí na diváka kontrasty stylizované a kýčovité idyly poklidné vilové čtvrti a extrémního, naturalisticky zobrazeného násilí. Společně s tím se pak ve filmu prolíná drama a osobitý černý humor. Vedle hlavního představitele Kyle MacLachlana, dvorního Lynchova herce, ve filmu zaujme pozoruhodně soustředěný herecký výkon Lynchovy manželky Isabelly Rosselliniové a zejména démonicky ztvárněná postava psychopatického zabijáka Franka, kterou ztvárnil známý Dennis Hopper. Tak jako u jiných Lynchových filmů je i u Modrého sametu autorem hudby Angelo Badalamenti, který za stěžejní píseň filmu vybral známý hit Blue Velvet autorů Lee Morise a Bernie Waynea.

Z nepřeberného množství ocenění vybíráme alespoň Ceny Asociace losangeleských filmových kritiků (nejlepší režie, nejlepší herec ve vedlejší roli), Ceny americké Národní společnosti filmových kritiků (nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší herec ve vedlejší roli, nejlepší kamera) a nominace na Oscara a Zlatý glóbus. Modrý samet uvede Filmový klub v kině Crystal v pondělí 27. května od 20:00 hod.

převzato z www.i-noviny.cz

Úvod
Novinky
David Lynch
Celovečerní filmy
Krátké filmy
Seriály
Hudba
Knihy
DVD
Ostatní tvorba
Rozhovory
Odkazy
 
Ankety
Guest Book
 
autor webu
Logo
http://lynch.euweb.cz/