Stránka se načítá...

Twin Peaks: Fire Walk With Me - články

<  

- Úvodní článek
- Twin Peaks - Ohni se mnou pojď






 

Úvodní článek

Děj amerického filmu Twin Peaks (1992) předbíhá události vylíčené ve stejnojmenném seriálu, kde David Lynch totálně zpřevracel kánony standardních televizních "mýdlových oper". Mysterium - natočené až po odvysílání proslulé televizní ságy - začíná vyšetřováním vraždy Teresy Banksové: poodhaluje se její souvislost s vášněmi a perverzemi, skrytými za fasádami malebného městečka i jeho uhlazených obyvatel. Do pátrání, v němž hrají roli všelijaká iracionální znamení, se zapojí zvláštní agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan)... Po časovém předělu film sleduje posledních sedm dnů Laury Palmerové (v podání Sheryl Leeové) a rekonstruuje motivy její likvidace nevyzpytatelným padouchem Bobem... Za zvláštní pozornost stojí osmiminutová "stroboskopická" sekvence v baru, v níž se rozporuplná Laura a její přítelkyně Donna (tu na rozdíl od seriálu ztělesnila Moira Kellyová) předvedou jako otrlé děvky a jejíž erotické napětí předčí nejedno tvrdé porno.

"Záhadu Laury Palmerové - kdo byla, co se ve skutečnosti stalo - nemůže s konečnou platností vyřešit seriál ani film. Film nabízí indicie, které nesleduje až do konce. Líbí se mi to - nic není uzavřeno. Ještě by se mohlo stát všechno možné," řekl režisér o pozoruhodném doplňku svého televizního opusu.

© Metro (12. 3. 99)





 

Twin Peaks - Ohni se mnou pojď

Ještě před odvysíláním posledního dílu seriálu Twin Peaks se objevila zpráva, že městečko Twin Peaks znovu ožije, tentokrát na filmovém plátně. To se psal rok 1991. O rok později už film "Twin Peaks - Ohni se mnou pojď" byl poprvé uveden na MFF v Cannes, kde byl zničujícím způsobem vypískán. Film Twin Peaks zvláštním způsobem navazuje na známý televizní seriál "Městečko Twin Peaks", který na počátku devadesátých let vznikl v autorské dílně Lynch-Frost. Zatímco seriál popisuje okolnosti a vyšetřování vraždy středoškolačky Laury Palmerové, film se vrací do doby, kdy byla Laura ještě na živu. Vyprávění začíná zavražděním Teresy Banksové, dívky, o níž se v seriálu hovoří jako o předchozí oběti neznámého vraha. Potom je zachyceno posledních sedm dní života Laury Palmerové. Klíčová postava agenta FBI Dalea Coopera, která byla spojujícím článkem celého seriálu, se ve filmu objevila pouze okrajově, jako jakési osvěžení divákovy paměti. Z děje zmizela řada vedlejších příběhových linií seriálu (problémy s Packardovou pilou, hoteliér Horn a jeho dcera Audrey apod.). Také mnoho postav je svým významem výrazně zredukováno. Vše se soustřeďuje na Lauřiny prožitky a sny, a na to, co s nimi souvisí - fiktivní červený pokoj, dívčin otec Leland, Lauřin tajný zhýralý život, démon Bob. Základním klíčem k výrazovým prostředkům filmu je prvek snu, často připomínaný v seriálu. Sen je také jediné místo, kde se odehrávají Lauřina setkání s agentem Cooperem. Niterný konflikt mezi dobrem a zlem dostal mýtickou a personifikovanou podobu, znepokojení nad mocí zla mezi lidmi se odrazilo v jasné formulaci o "nedostatku andělů" ve světě. Film však samozřejmě nemá jediný výklad, a otvírá se celé řadě dalších interpretací. Hlavní roli ztvárnila Sheryl Leeová (dobrá víla ve "Zběsilosti v srdci"), Lauřina otce hraje seriálový herec Ray Wise a agenta Coopera Kyle MacLachlan. Stálým režisérovým spolupracovníkem je také autor magicky přeslazené hudby Angelo Badalamenti, pro tento film si však několik písní složil i sám Lynch a který si zahrál i postavu šéfagenta FBI Gordona Colea.

Filmový klub Liberec - infilmace

Úvod
Novinky
David Lynch
Celovečerní filmy
Krátké filmy
Seriály
Hudba
Knihy
DVD
Ostatní tvorba
Rozhovory
Odkazy
 
Ankety
Guest Book
 
autor webu
Logo
http://lynch.euweb.cz/