Stránka se načítá...

Twin Peaks - zajímavosti

<  

  1. Mimo klasického pilotního filmu k seriálu Twin Peaks, vznikl ještě speciální pilot, jenž má asi o 30 minut navíc, ve kterých se snaží zachytit celý příběh seriálu. Studio Warner Bros, které mělo na starosti financování, pověřilo Lynche natočit tento pilot za tím účelem, aby samo mohlo vydat tento film jako ucelený příběh, protože na zbytek seriálu mělo práva jiné studio - konkrétně byly pak práva prodány společnosti ABC.

    Tato rozšířená verze měla poprvé premiéru v Evropě (tudíž se někdy můžete setkat i s označením "Evropský pilot") a byla primárně určena pro domácí video. V televizi se snad ani nevysílala. Dlouhou dobu to byla ale jediná dostupná verze, což bylo pro mnoho fanoušků frustrující, jelikož tento snímek poukazoval na řadu událostí, které se odehrály až později ve zbytku seriálu.

    DVD vydání první série v regionu 2 naštěstí obsahuje tu správnou původní verzi pilotního filmu. Kdežto DVD vydání první série v regionu 1 pilot neobsahuje vůbec - kvůli problémům s právy - a fanouškové v zemích regionu 1 si tudíž k této sadě musí dokoupit pilot na DVD zvlášť.

  2. Jednu dobu se zamýšlelo vytvořit až 5 řad seriálu (rozsah mi není znám), konec druhé řady měl proto navazovat na další sérii (také tak opravdu končí), ale pokračování bylo zamítnuto. A Lynch plánoval natočit celkem 3 celovečerní filmy - vznikl pouze jeden (Twin Peaks: Fire Walk With Me) ty měly být provázány společně se seriálem a měl tak vzniknout jeden komplexní příběh. Ovšem okolnosti, jako např. nepříznivá kritika jež se snesla na jeho hlavu na festivalu v Cannes, zapříčinily, že Lynch už s dalším pokračováním nepočítá.

  3. David Lynch režíroval:
    pilot (1000)
    epizodu 2 (1002)
    epizodu 8 (2001) - pilot druhé série
    epizodu 9 (2002)
    epizodu 14 (2007)
    epizodu 29 (2001 - 2. část) (2002) - někde se vysílaly poslední dvě epizody jako jeden celovečerní film

  4. V epizodě číslo 8 (2001) má Maddy vizi zabijáka Boba, jež se objeví na podlaze. Ovšem v US (Americké) verzi tam vidí pouze krvavou skvrnu, oproti Evropské. Původní záměr byla vize Boba, ovšem z nedostatku času se nejdříve natočila verze s krvavou skvrnou.

  5. V seriálu si zahrál i Lynchův syn Austin Jack Lynch roli "malého kouzelníka" Pierrea Tremonda, vnuka Paní Tremondové. Též se tam objeví i Mark Frost coby televizní reportér a sama opravdová zpěvačka Julee Cruise - jež zpívá v Roadhouse a samozřejmě i David Lynch v roli šéfa agenta Coopera. Za zmínku možná ještě stojí i David Duchovny (Akta X), Jack Nance (Mazací hlava a jiné Lynchovy filmy) a Catherine Coulson jako The Log Lady (špalková či polenová dáma).

  6. Ve filmu Twin Peaks: Fire Walk With Me se neobjevila postava Audrey (Sherilyn Fenn) a postavu Donny hrála místo Lary Flynn Boyle - Moira Kelly. Obě herečky v době natáčení pracovaly na jiných projektech a Lynch místo aby riskoval posunutí data natáčení snímku, raději zvolil tento způsob.

  7. Hodně postav se ve Fire Walk With Me nakonec neobjevilo, ale hodně z nich tam původně bylo, bohužel kvůli příliš dlouhé stopáži se musely některé scény vystříhat. Objevují se zprávy, že by jednou mohlo dojít i k DVD vydání tohoto snímku v nové podobě i s vystřiženými scénami - ovšem to je zatím ve hvězdách...

  8. Původní název pro tento seriál zněl: Northwest passage.

  9. Twin Peaks - po překladu "dva kopce" (volný překlad :-) se jmenují: Whitetail a Blue Pine.

  10. Role Josie Packardové byla původně zamýšlena pro Isabellu Rossellini.

  11. Warren Frost jenž hraje doktora Haywarda, je ve skutečnosti otec Marka Frosta.

  12. Kyle MacLachlan, jenž hraje agenta FBI Dale Coopera, se svěřil, že ve skutečnosti třešňový koláč NENÁVIDÍ. S tímtéž se svěřila i Lara Flynn Boyle jež se v seriálu zhostila role Donny.

Úvod
Novinky
David Lynch
Celovečerní filmy
Krátké filmy
Seriály
Hudba
Knihy
DVD
Ostatní tvorba
Rozhovory
Odkazy
 
Ankety
Guest Book
 
autor webu
Logo banner
http://lynch.euweb.cz/