Stránka se načítá...

Kráva

Níže uvedený obrázek plastiky je Lynchův příspěvek na výstavu New York Cowparade 2000, který byl ovšem vyřazen ještě předtím, než přehlídka začala. Umělecká výstava se konala v červnu roku 2000. (Samotná přehlídka CowParade se začala roku 1998 v Zurichu a od té doby byla provozována v mnoha městech. Roku 2003 např. v Atlantě.) Mimochodem tato kráva se pak po různu účastnila několika různých výstav ale během roku 2003 se prý někde ztratila... Pod obrázkem si můžete přečíst dva zajímavé články.


Kráva


NEW YORK (AP) - Vypadá to, že David Lynch je příliš odvážný i pro New York.

Tato skulptura vytvořená režisérem pro veřejnou uměleckou přehlídku se vrací do Kalifornie aniž by byla vystavena, oznámil ve čtvrtek New York Times.

Lynch, známý též díky zvláštnímu televiznímu seriálu Twin Peaks, uřízl krávě hlavu a zapíchal do jejího pozadí vidličky a nože. Pokryl také části těla červnou, jako krev vypadající látkou.

"Myslel jsem, že je to snad Charles Manson," řekl městský správce parků Henry J. Stern Timesu. "Nevím zda to má šokovat, nebo co je to za umění. David Lynch by se měl držet své práce, dělat filmy."

CowParade NYC 2000 nabídla několik stovek umělých sklolaminátových (fiberglass - sklolaminát, skleněná vata; pozn. překl.) krav vyzdobených umělci a studenty, jež byly vystaveny na chodnících po městě.

Lynch byl zklamán vyloučením. Řekl: "Nemyslíte si, když vám řeknou, že můžete udělat cokoliv jen chcete, pokud to není sexuálně nevhodné, tak by měli stát za svým slovem a tu krávu vystavit?"

Kráva Sdružení pro etické zacházení se zvířaty (People for the Ethical Treatment of Animals; PETA), byla vyřazena ještě než se začalo s výstavou. Byla jimi též na město a organizátory podána neúspěšná žaloba.

článek převzat z The Universe of David Lynch, odkud pochází původně nevím
přeložil Marek


NYC odmítla dávku reality tvůrce seriálu Twin Peaks

Kvíz: Co je horší? Sklolaminátová kráva v životní velikosti - bez hlavy a s tělem pokrytým "krví" - nebo hamburger?

Umělec a režisér David Lynch, proslavený seriálem Twin Peaks, dostal odpověď nedávno, když jeho hovězí bylo vyřazeno z městské přehlídky New York's CowParade 2000, které se účastní asi 1200 jalovic.

Pravděpodobně se organizátoři této přehlídky obávali, že Lynchův výtvor s vidličkami a noži ve zkrvavených zádech a se slovy "Eat My Fear" (volně přeloženo: "Najez se mého strachu". Pozn. překl.) na jeho boku, by mohl odradit turisty, kteří bez pochyby očekávali mnohem příjemněji vyhlížející pokrm. Jak řekl správce parků New Yorku, Henry Stern, organizátoři CowParade se shodli na tom, že Lynchova kráva "byla nepochybně tak ohavná a makabrózní, že se nehodila na výstavu v ulicích." Stern ještě dodal, "Překvapilo mě, že to vytvořil Lynch. Myslel jsem, že je to dílo Charlese Mansona."

Lynch odpověděl, "Bylo mi řečeno, že pokud tam nebudou žádné sexuální nebo podobné narážky, nebude nic cenzurováno. Věřte mi, lidé na ulicích New Yorku vidí mnohem odpornější věci."

Má pravdu: Stačí projít okolo výlohy řeznického obchodu - v kterémkoliv městě - abyste to poznali na vlastní oči.

Lidé kteří jedí maso o tom neradi přemýšlí, ale hamburgery a vepřové kotlety, které si tak vychutnávají, byly jednou živá, dýchající zvířata - a co se jim stane než se dostanou k nám na talíř je nepoměrně více strašlivé než Lynchova bezhlavá kráva. Na obyčejné zpracovatelské farmě tráví zvířata celý svůj život upoutána v ohradách stěží větších než jsou jejich vlastní těla; mnohá z nich z nedostatku pohybu zchromnou, nebo trpí chronickými dýchacími potížemi a bakteriálními infekcemi. Většina z nich nikdy neuvidí denní světlo nebo se nenadechne čerstvého vzduchu dokud nejsou odvážena na jatka - skutečný dům hrůzy daleko horší než nám může předložit jakýkoliv hollywoodský režisér.

Během nedávné tiskové konference, inspektor USDA Steve Cockerham sdělil, že byl svědkem toho, když dělníci na jatkách řezali nohy, uši a vemena kravám, které byly stále při vědomí po tom co selhala omračovací pistole. "Pořád mrkaly a hýbaly se," řekl Cockerham. "Je vám z toho špatně když to vidíte." V květnu bylo na jatkách v Seattlu objeveno, že krávy jsou zachyceny, pověšeny na řetězích a rozporcovány - vše při plném vědomí. Jeden z pracovníků v Seattlu řekl, "Bylo by strašné kdyby vám někdo uřízl nohu bez anestézie."

"Ale nemysleme na to," byla by pravděpodobná odpověď osazenstva CowParade. Minimálně jsou zajedno: Dříve toto léto, úředníci CowParade zamítli lidem z organizace pro etické zacházení se zvířaty (PETA) jejich výtvor, který vypadal jako kráva na plakátu řeznictví s vyobrazenou každou částí jejího těla a obsahující jak jsou pro jídlo krávy zabíjeny. Tato kráva byla odsouzena jako "profání", "zavádějící" a "nevhodná".

Závěr. Je-li vám nepříjemné číst o tom, jak vypadá taková cesta z jatek do restaurace nebo pohled na zkrvavená těla, pak možná přišel čas vyřadit hamburgery z vašeho jídelníčku. Jestliže dojdete k tomu, že pravda je "nevhodná" - nebo by poté dělalo potíže pochutnat si - pak možná přišel čas přestat platit jiným aby za vás udělali špinavou práci na podlaze smrti.

článek převzat z oficiálních stránek Sdružení pro etické zacházení se zvířaty - People for the Ethical Treatment of Animals - PETA (www.peta.org/)
odkaz na článek je zde
přeložil Marek

Úvod
Novinky
David Lynch
Celovečerní filmy
Krátké filmy
Seriály
Hudba
Knihy
DVD
Ostatní tvorba
Rozhovory
Odkazy
 
Ankety
Guest Book
 
autor webu
Logo
http://lynch.euweb.cz/