Stránka se načítá...

Lynch pro Die Tageszeitung

David Lynch

Jste fascinovám tajemnou atmosférou, záhadami a nevědomím.

Určitě. Mám rád všechny záhady a neznámo. Rád se vydávám na temná místa, protože nevím co se tam skrývá. Líbí se mi myšlenka "povrchu" a že tento povrch pod sebou něco ukrývá. Myslím si, že lidé rádi objevují něco nového na místech kde nikdy předtím nebyli.

Je Modrý samet autobiografický film?

Ano a ne.

To proto, že hlavní herec, jenž hraje mladého Jeffreyho, Kyle Mac Lachlan, je vám do jisté míry podobný.

Ano, říká, že se snažil být jako já.

Takže jste jako on?

Myslíte, zda bych dělal takové věci? Ne. Tyto věci se staly spíše v mé mysli než v mém životě.

V násilných, nebo sadistických scénách Modrého sametu se na obrazovce objevuje malý oheň - je to pozitivní symbol?

Ne, ten plamen je jistou součástí něčeho. Vytváří temnou náladu a atmosféru. Otvírá nám svět myšlenek a interpretací.

Takže jste nesměřoval k násilí?

Ne. To hlavní v tomto filmu je příběh, který mě napadnul a nyní je na plátně. Samozřejmě že nás tento příběh vede do jistého tajemna. Ale jestliže se jako filmař vyhýbáte sexu, například protože někdo říká: "To bys tam neměl dávat." Pak jdete proti lidské přirozenosti. Musíte být schopen se tím zabývat, zkoumat.

Modrý samet je také zvláštní milostný příběh, ve kterém se láska projevuje velmi komplikovaným způsobem.

Ano, ale funguje to. Jestliže byste chtěl film, kde se dva lidé zamilují hned na začátku a trvalo by to celou dobu - dvě hodiny - to by asi diváci pravděpodobně utekli z kina.

Jak jste přišel na tento příběh? Procházíte se a najednou dostanete nápad?

Ano, správně. Někdy, když se procházím, někdy když zrovna jen tak sedím. To co mám rád, jsou kavárny, kde se cítím dobře. Tam můžete přemýšlet o čemkoliv a když se cítíte špatně, zajdete do kavárny. Je to jako filmy. Tam také vidíte mnoho děsivých věcí, ale zároveň jste v kině, kde se vám tyto věci stát nemůžou a jste v bezpečí.

V Modrém sametu je několik hodně detailních záběrů. Například na začátku - muž, který dostane záchvat spadne na trávník, kamera se od něj odplazí skrz trávu do tmy a jeden by čekal, že se odtamtud vynoří nějaký netvor.

Ano, kamera se ponoří do tmy, která byla předtím ukrytá. Když se díváte do temnoty, začnou vás napadat různé myšlenky, třeba co se odtamtud může objevit. Stanete se vědcem a začnete zkoumat.

Je to stejné jako když kamera najíždí do ucha, které nastartuje celý příběh.

Sám nevím proč to bylo zrovna ucho - snad proto, že má něco, co vás vtáhne dovnitř, jako Jeffrey je vtažen do příběhu. Je to podobné.

Ucho, obloha, samet, tráva: věci, které se dotýkají přírody. Chcete tím poukázat na něco zvláštního?

Ne, ne vědomě. Je toho víc než jen tohle. Vezměte si Lumberton, kam je Modrý samet zasazen. Je to malé město obklopené stromy a přírodou. To je jistá část povrchu. Když jsme dokončili natáčení, ještě jsme pro toto město neměli název a náš produkční designer navrhl, abysme použili skutečné jméno a tak jsme začali shánět volné licence. A Lumberton mě zaujal hned napoprvé, když jsem to jméno uviděl, věděl jsem, že je to ono.

Je Modrý samet americký snímek? Jak si představujete Ameriku?

Pro mě je to americký film, protože nevím tolik o zbytku světa. Jeho postavy jsou, pro mě, americky archetypální. Ve Spojených státech, jako jinde podle mě, existuje jistá součást lidského života a lidé ji určitým způsobem přijímají. A ta ukrývá mnoho podivných věcí, překrásných věcí, ale také špatných. Myslím, že to neplatí jen pro Lumberton, ale i pro jiná místa.

Ale vypadá to, že jste fascinován touto stránkou Ameriky. Některé postavy vypadají, jako by byly přímo převzaty z fotografií Diany Arbusové.

Mám rád Dianu Arbusovou. Zajímala jí ta podivná stránka lidského života jako mě. Vše odlišné přitahuje pozornost a nutí vás ke zvědavosti. Lidé jsou uchváceni jejími fotografiemi a pokoušejí se přijít na to, jak je možné, že lidé mohou takto vypadat.

A tím není míněna kritika Spojených států?

Ne, vůbec ne. Je to jen takové okouzlení.

převzato z německých novin Die Tageszeitung
z anglického překladu přeložil Marek

Úvod
Novinky
David Lynch
Celovečerní filmy
Krátké filmy
Seriály
Hudba
Knihy
DVD
Ostatní tvorba
Rozhovory
Odkazy
 
Ankety
Guest Book
 
autor webu
Logo
http://lynch.euweb.cz/